Gode råd i varmen

Ferien er over os, og mange af os rejser sydpå til varmere himmelstrøg. Selvom du ikke skal ud og rejse skal du dog stadig være opmærksom på varmen. Vi har samlet syv gode råd til, hvordan du bedst håndterer varmen, uanset hvor du befinder dig. 

1. Sørg for at få rigeligt med væske
For at opretholde kroppens væskebalance, kræver det, at man indtager nok væske ift. hvor meget man afgiver. Hvor meget væske man afgiver, er forskelligt fra person til person, og hænger sammen med både temperaturforhold og hvor fysisk aktiv du er. Vi anbefaler altid, at du indtager væske der ikke indeholder koffein, alkohol eller for meget sukker, da disse er vanddrivende og derfor ikke bidrager til at vedligeholde væskebalancen. 

Har du svært ved at estimere hvor meget væske du skal indtage? En måde hvorpå du kan kontrollere det, er ved at observere dine toiletbesøg og urin. Hvis du skal tisse mindre end du plejer, eller hvis din urin er mørkegul eller lugtende, så er dette nemlig en indikator på, at du mangler væske.


2. Sørg for at få salt hvis du har anstrengt dig meget
Salten i kroppen udskilles når vi sveder i ekstreme mængder. Dvs. hvis vi er på aktiv ferie, har trænet hårdt eller udført fysisk hårdt arbejde. Hvis du har foretaget en af disse ting, er det en god ide at sørge for, at få spist lidt ekstra salt i denne varme. Det er vigtigt at opretholde din saltbalance, da mangel på salt kan medføre koncentrationsbesvær, sløvhed, kvalme og hovedpine.

Husk ikke at komme til at indtage for meget salt, da det ender med at binde væsken til kroppen og kan ende med at dehydrere dig.


3. H
old dig fra direkte sol mellem 12 – 15 
De fleste af os nyder at befinde os i solen, når vi endelig har den. Dette er helt forståeligt, da det giver højt humør og D-vitamin. Vi anbefaler dog på det kraftigste, at du undgår at opholde dig direkte i solen for længe mellem 12og 15. Det skyldes at solen i dette tidsrum er ekstra stærk og chancen for forbrænding er høj. 

Kan du ikke undgå solen midt på dagen, så husk solcreme og solhat til at beskytte dig med. 


4. 
Undgå at overanstrenge dig
Det kan være svært, hvis du har et fysisk krævende arbejde, ikke at overanstrenge dig. Men vi anbefaler at man tager det med ro i varmen, da kroppen skal have tid til at vænne sig til sine varme omgivelser. Dette gælder især hvis du tager på ferie sydpå. Giv kroppen et par dage inden du laver kraftig fysisk aktivitet. 

Kan du ikke undgå det hårde arbejde? Så husk at få drukket nok væske både inden, imens og efter at du anstrenger dig. 


5. Undgå at du, eller dine børn/ældre har for meget tøj på
I denne varme er det er vigtigt at kropstemperaturen ikke bliver for høj. Undgå derfor at bruge varmt tøj, som ikke tillader kroppen at ånde ordentligt. Hold også øje med at børn og ældre ikke har for varmt tøj på. 

Sørg derudover for at have et koldt indeklima, ved at trække gardiner for eller bruge klimaanlægget hvis muligt. Det er også en god ide ikke at bruge komfur, ovn og andre apparater der afgiver unødvendig varme.
Har du akut brug for at køle ned, kan du tage et koldt brusebad. 


6. 
Efterlad ikke nogen i en parkeret bil 
Hvert år hører vi om dette råd, men med denne varme er det især relevant at gentage. Temperaturen i en lukket bil kan blive ekstrem høj, og du må derfor ALDRIG efterlade nogen, der ikke har mulighed for selv at gå ud. Her tænker vi især på spædbørn, småbørn, ældre og dyr. 

Ser du nogen i en varm parkeret bil? Tøv ikke med at ringe til politiet på 114, eller 112 hvis du fornemmer livsfare, det kan redde deres liv. 


7. Hold ekstra øje med udsatte personer
Vi kan alle blive ramt at dehydrering og hedeslag, men nogle grupper er mere udsatte end andre, dette gælder blandt andet:

  • Spædbørn og børn (op til omkring fireårsalderen). Hold øje med, at de ikke har det for varmt når de sover, ved at afklæde dem eller afdække for solen. Husk væske.
  • Ældre mennesker kan have sværere ved at føle tørst, selvom temperaturen ændrer sig. Derfor er det ikke altid de får drukket nok væske. Derfor er det en god ide jævnligt at huske dem på at få nok væske.
  • Personer, der overanstrenger sig ved arbejde eller motion i høje temperaturer er også mere udsatte. Husk at minde dem om at få nok væske og salt.
  • Gravide er udsatte i denne varme, da kroppen reagerer anderledes på høje temperaturer under graviditeten, og det kan være sværere at komme af med varmen. Sørg for at den gravide ikke overopheder, ved at minde dem om at drikke væske og tage pauser i skyggen. Et koldt fodbad kan evt. også hjælpe til her.
  • Personer med hjerte- /kar- og lungelidelser hører også til den udsatte gruppe. Kender du nogle med en af disse lidelser, så hold et ekstra øje med dem. 

Hvad er hedeslag?

Hedeslag er en tilstand, hvor kroppen overopheder i løbet af kort tid. Når kroppen bliver udsat for ekstrem varme, vil dens egen evne til at svede til sidst slå fejl, og vores temperaturregulering vil stoppe. Det resulterer i, at kroppen ikke kan afkøles. Hedeslag kan medføre et kronisk handikap og i værste tilfælde død. Hold derfor øje med symptomerne hos dem du er sammen med:

- Ekstrem høj kropstemperatur. Ved kropstemperatur over 41 grader Celsius er situationen
   yderst alvorlig
- Hud der er rød, varm eller tør, er indikation på nedsat eller ophævet svedproduktion
- Nedsat urinproduktion, eller meget mørk urin er tegn på væske/saltmangel
- En hurtig og kraftig puls
- Utilpashed som hovedpine og svimmelhed
- En dårlig kontaktbarhed, besvimelse eller forvirring
- I yderste tilfælde, bevidstløshed og kramper

Er uheldet ude?

Bring straks den syge ind i skyggen i så kølige omgivelser som muligt. Hvis du er i nærheden af en vifte, ventilator eller koldt vand kan dette hjælpe. Sørg for at få den syge på hospitalet, da det kan være nødvendigt at få iltbehandlinger eller medicin, for at de kommer sig helt.

PrivatHospitalet Danmark tilbyder behandling indenfor 27 lægefaglige specialer

Kontakt os

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 39 64 19 49. Vores søde lægesekretærer sider klar til at hjælpe dig.
Telefontider:
Mandag - Torsdag kl. 08:00 - 17:00
Fredag kl. 08:30 - 15:00

Error while rendering view [Share Buttons].

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies