Ultralyd

De fleste møder ultralydsscanning i forbindelse med graviditeter, men det kan bruges til mange andre formål som f.eks. scanning af nyrer, mave, testikler, hjerte, led og muskler.

Hvad er en ultralydsscanningen?

Ultralydsscanning viser billeder via lydbølger, som udsendes fra skanneren og kastes tilbage igen. Dermed returneres forskellige signaler i forhold til, hvad de rammer. Ultralydsscanning er en dynamisk undersøgelse, og man kan fremstille detaljerede billeder i to og tre dimensioner af kroppens bløde organer og bløddele.
Ultralydsscanning er helt ufarligt og gør ikke ondt. Der bruges ikke røntgenstråler som ved røntgen og CT-scanning.

ultralydsscanning

V
ed en ultralydsundersøgelse fører den undersøgende læge et ultralydshoved hen over patientens hud ud for det organ eller de organer, der skal undersøges. De tilbagekastede ultralydbølger opfattes af ultralydshovedet og omdannes til billeder, der kan hjælpe lægen til at stille diagnosen.

Det foregår efter samme princip som for eksempel fiskere anvender, når de lokaliserer fiskestimer ved hjælp af ekkolod. Diagnosen stilles medens undersøgelsen foregår, men der kan evt. tages billeder for at dokumentere fundene.

På PrivatHospitalet Danmark tilbyder vi ultralyd af både bløddele samt knogler og led. 

Hvad viser ultralydsscanning?
Ultralydsscanning kan for eksempel diagnosticere sygdom i lever, galdeblære, milt, bugspytkirtel, nyrer og blære. Yderligere kan ultralydsscanning nemt påvise galdesten. Man kan påvise betændelsestilstande i organer, og man kan behandle bylder med ultralydscanningsvejledt tømning. Man kan behandle inflammation (betændelse) med ultravejledt injektion af binyrebarkhormon omkring led og sene.

Ultralydsundersøgelse er velegnet til påvisning og udelukkelse af sygdomme i organer og bløddele, men er uegnet til undersøgelse af mavesæk og tarme, da disse indeholder luft. 


Eksempler på ultralydsscanninger:

  • Maveregionen: Lever, galdeveje, milt, bugspytkirtel, lymfeknuder, urinblære og nyrer
  • Lysken og testiklerne (hos mænd)
  • Skjoldbruskkirtlen
  • Spytkirtlen
  • Vener og bløddele
  • Muskler og led
  • De kvindelige kønsorganer: Livmoder, æggestokke og æggeleder. Denne undersøgelse varetages af en gynækolog

For at få de optimale oversigtsforhold, bedes du møde fastende i mindst fire timer for fast føde og i mindst to timer for tynde væsker (mælkeprodukter regnes for fast føde). Tynde væsker er f.eks. vand, saft, juice uden frugtkød, kaffe og te, dog uden mælk. For at undersøge urinvejene er det nødvendigt, at urinblæren er fuld ved ultralydsundersøgelsen.

Læs vores pjece om ultralydsscanning

PrivatHospitalet Danmark tilbyder behandling indenfor 27 lægefaglige specialer

Kontakt os

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 39 64 19 49.
Mandag-Torsdag 08:00-17:00, Fredag 08:30-15:00