Børneeksem

Børneeksem er et vedvarende, kløende eksem, som er kendetegnet ved sygdomsudbrud af forskellig sværhedsgrad.

Hvad er børneeksem?

Ca. 20 procent af den danske befolkning lider i barndommen af børneeksem, men heldigvis har kun omkring én procent af befolkningen, fortsat lidelsen som voksen. Personer med børneeksem har tendens til tør hud, lav kløetærskel og en øget risiko for udvikling af andre lidelser som astma og allergi.

Barn har børneeksem 

 

Særlige kendetegn

Fra 0-1,5-års alderen viser børneeksem sig typisk som et kløende rødt udslæt på kinderne. Udslættet breder sig i ansigtet, ned på halsen og i bleregionen. Børnene er generet af kløe, især om natten, og virker meget irritable. Eksemet er normalt tørt, men kan grundet en infektion, begynde at væske, hvorefter der dannes gullige skorper. Sker dette, skal man opsøge egen læge eller en hudlæge.

Fra ca. 1,5-2-års alderen går sygdomsbilledet over i det mere kendte variant af børneeksem, hvor eksemet forekommer i områderne omkring knæhaser, albuebøjninger, håndled, ankler og hals. Udslættet er meget kløende, og huden i områderne bliver fortykket på grund af børnenes kradsen.

Behandling af børneeksem

Behandlingen går ud på at fjerne de stoffer der fremkalder eksemet, og at lindre kløe og betændelsestilstand. 

Den vigtigste behandling er daglig hudpleje med fugtighedscreme. I tilfælde hvor eksemet blusser op skal behandlingen kombineres med en creme, der indeholder binyrebarkhormon.