Fjernelse af livmoderen

På PrivatHospitalet Danmark tilbyder vi skånsom fjernelse af livmoderen.

Livmoderen fjernes som regel, hvis den giver gener i form af blødning, smerter, muskelknuder og tryk eller ved ondartede forandringer.

Operationstype
Beslutningen om, hvilken operationstype der bør foretages, afhænger af årsagen til livmoderfjernelsen. Man kan efterlade livmoderhalsen og æggestokkene. I forbindelse med livmoderfjernelsen vil man som regel også fjerne æggelederne. Fjernes æggestokkene før overgangsalderen, vil man gå i overgangsalder. Æggestokkene fjernes ikke uden aftale med patienten.

De fleste har et helt normalt liv, efter at livmoderen er fjernet og uden gener af nogen art. Blødningerne ophører, og man kan ikke længere blive gravid. Det er ikke sikkert, at eventuelle smerterne forsvinder efter operationen.

Operationen foretages i fuld bedøvelse gennem et såkaldt bikinisnit (lille snit lidt over skambenet), ved kikkertoperation eller gennem skeden.

Bliver æggestokkene fjernet?
Nej, normalt ikke, hvis du endnu ikke er i overgangsalderen, og æggestokkene er raske. Æggestokke fjernes kun efter forudgående aftale med dig. Fjernes æggestokkene før overgangsalderen, vil du få symptomer, som ovenfor beskrevet. Fjernelse af begge æggestokke forlænger ikke operationen væsentligt og medfører sjældent komplikationer.

Bliver livmoderhalsen fjernet?
Nej, man kan lade livmoderhalsen blive tilbage. Beslutningen om operationstype afhænger af årsagen til, at livmoderen fjernes. Hvis livmoderhalsen ønskes efterladt, er det en forudsætning, at du ikke har eller har haft celleforandringer på livmoderhalsen. Efter operationen bør du forsætte med at få foretaget celleprøver fra livmoderhalsen for at sikre, at du ikke udvikler celleforandringer. 
Ønsker du ikke at følge sådanne kontroller, bør du vælge at få hele livmoderen fjernet.
 

Efter fjernelse af livmoder

Efter fjernelse af livmoderen kan du ikke længere blive gravid. Dine blødninger ophører.
Bliver du opereret på grund af smerter, må du være opmærk som på, at disse ikke altid
forsvinder.
De fleste har efter operationen uændret eller forbedret samliv.
Æggestokkenes produktion af hormoner forsætter i de fleste tilfælde uændret.

Patientinfo

PrivatHospitalet Danmark kontakt os

Kontakt os

Har du spørgsmål er du meget velkommen at ringe til os på tlf. 39 64 19 49
eller sende os en mail.

Send mail

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies