Hvad er smerter i hovedet?
Smerter i hovedet og ansigtet kan skyldes en lang række af sygelige tilstande, der skal behandles på hver deres måde. De fleste er ikke farlige, men kan i sjældne tilfælde over en sygdom, der i sig selv skal behandles.
Vores dygtige neurolog kan stille diagnosen om smerterne i hovedet stammer primært stammer fra hovedet eller pga. andre lidelser.
I de senere år er der kommet flere og effektive behandlinger til, men desværre er mange patienter med smerter i hovedet holdt op med at gå til læge, fordi ingen har kunnet hjælpe dem eller fordi bivirkningerne af behandlingen har været for ubehagelige.
De hyppigste former for hovedpine:
- Spændings
- Migræne
- Kronisk
- Klynge
Sekundære årsager til smerter i hovedet:
- Psykiske lidelser
- Traumer imod hoved og / eller hals
- Sygdomme i blodårer i kranie eller hals
- Infektioner
- Medicin eller ophør med medicin
- Andre lidelser i hoved, hals og ansigt
Behandling
Nogle patienter har flere typer – den ene type udelukker altså ikke de andre.
I de senere år er der kommet flere og effektive behandlinger til, men desværre er mange patienter holdt op med at gå til læge, fordi ingen har kunnet hjælpe dem eller fordi bivirkningerne af behandlingen har været for ubehagelige.
Behandlingen er ofte en blanding af ændring af livsstilsfaktorer, en form for ikke-medicinsk behandling og fornuftig brug af smertestillende medicin. I nogle tilfælde kan inhalation af ilt have en god effekt.
Hvad er migræne?
Lidelsen er en form for kroniske smerter i hovedet, der er meget kraftig og kan vare fra timer til dage. Ofte ledsages den af lysfølsomhed og kvalme. Patienten søger typisk et mørkt og stille rum.
Hos nogle varsles smerterne i hovedet af en ‘aura’ som viser sig ved forbigående synsforstyrrelser, føleforstyrrelser og/eller taleforstyrrelser, som efterfølges af smerter i hovedet. Der findes ingen helbredende behandling, men hvis anfaldene optræder hyppigt, kan man måske halvere forekomsten ved en forebyggende behandling og give en effektiv medicinsk behandling af de anfald, der måtte komme. Læs mere sundhedfaglig viden om kronisk migræne på sundhed.dk.