Diskosprolaps

På PrivatHospitalet Danmarks tilbyder vi undersøgelse, behandling og evt. operation for diskusprolaps.

Hvad er en diskusprolaps?

En diskusprolaps i nakken er en lidelse, der opstår i nakkehvirvlernes bruskskiver. Rygsøjlen, som går helt op til nakken, består af en masse ryg- og nakke- hvirvler. Imellem disse sidder der bruskskiver — også kaldet diskusskiver.

 

PrivatHospitalet Danmark tilbyder operation af diskusprolaps

 

Særlige kendetegn

Diskusskiverne består af en hård ydre ring samt en kerne med blødt materiale i midten. Diskusskivernes funktion er at dæmpe tryk og belastning. Samtidig gør diskusskiverne, at ryggen og nakken kan bøje sig. Med alderen tørrer diskusskiverne ud, og de mister en del af deres elastiske egenskaber. Dette kaldes for diskus-degeneration. Hvis diskusskivernes binde- vævskapsel revner, vil noget af indholdet blive presset ud. Der opstår derved en diskusprolaps i nakken, som vil trykke på nerverødder og rygmarv. Et sådant tryk vil for de fleste give anledning til smerter, føleforstyrrelser og nedsat muskelkraft.

 

Behandling for diskusprolaps i nakken

For at behandle en diskusprolaps effektivt er en operation nødvendig. Du bliver opereret i fuld bedøvelse. Du får sprøjtet et sovemiddel ind i kanylen på hånden, og du falder i søvn i løbet af få minutteer. Du vil herefter sove smertefrit under operationen. Bivirkninger: Du kan få kvalme og opkastninger. Du kan få medicin mod kvalme, hvis du har behov for det.Der bliver lavet et 3-4 cm langt skråsnit på halsens forside. Den syge diskus fjernes, hvorved trykket på nerve og/eller rygmarv ophæves. I stedet indsættes en lille klods(cage), der er lavet af et hårdt plastmateriale, mellem de 2 hvirvellegemer. Derved bliver afstanden mellem hvirvlerne stabiliseret og bevaret. Dette medfører en lille begrænsning af bevægeligheden i nakken. Efter operation bliver du kørt ind på opvågningsafdelingen, her ligger du og hviler, mens bedøvelsen aftager.

 

Smerter
Der kan være lidt synkebesvær og smerter i halsen de første dage efter operationen. Nogle patienter oplever en smerte mellem skulderbladene efter nogle dage. Smerterne forsvinder gradvist efter 1-2 uger. Du vil få smertestillende medicin 3-4 gange i døgnet i form af tabletter. Har du behov for yderligere smertestillende medicin — hvilket de fleste har i de første dage efter en operation — er det vigtigt at du lader os det vide. Det er vigtigt at være godt smertelindret, idet for mange smerter vil hindre dig i bevægelse og træning. Inden du tager hjem, vil du blive informeret om, hvilken smertestillende medicin vi anbefaler og du får eventuelt lagt recept på receptserveren.

 

Sårheling
For at hindre blodansamling er der ofte lagt et dræn i operationssåret. Det bliver fjernet dagen efter operationen. Du kan herefter gå i brusebad (ikke kar- bad). Du har en plasterforbinding på, der er vandtæt, men husk at skifte plaster hvis det bliver vådt. Plastret må du fjerne 2-3 dage efter operationen.

Fysioterapi / Genoptræning
Det er vigtigt, at du »lytter« til din krop. Får du smerter og bliver træt, skal du hvile.

Du bør gradvis øge dit aktivitetsniveau. Undgå dog at fremprovokere yderligere gener fra nakken.

 

Læs mere i vores pjecer om diskosprolaps

I tilfælde af operation

Indlæggelsestiden efter en operationen varierer fra en til to døgn afhængig af operationstype.

PrivatHospitalet Danmark tilbyder behandling indenfor 27 lægefaglige specialer

Kontakt os

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 39 64 19 49.
Mandag-Torsdag 08:00-17:00, Fredag 08:30-15:00