Stivgørende operation uden fixation

På PrivatHospitalet Danmarks tilbyder vi undersøgelse, behandling og evt. stivgørende operation uden fixation.

Hvad er en stivgørende operation uden fixation?

En stivgørende rygoperation, også kaldet en spondylodese, har til formål at stabilisere en større eller mindre del af rygsøjlen med henblik på at lindre eller fjerne vedvarende ryg- og eller bensmerter. De enkelte ryghvirvler danner led til hinanden fortil gennem båndskiven, diskus, og bagtil gennem to ledfacetter. I disse led kan der med alderen opstå forandringer, som giver smerte, når man bevæger sig. I daglig tale kaldes det for slidgigt. 

PrivatHospitalet Danmark tilbyder stivgørende operation uden fixation

Behandling med en stivgørende rygoperation?

Idéen med stivgørende rygoperation er at forhindre bevægelse i et smertegivende led og opnå stabilitet ved større frilægning af rygkanalen og eller en eller flere nerverodskanaler. En af de vigtigste årsager til at man tilbydes en stivgørende operation er en meget udbredt lidelse, kendetegnet ved glidning mellem to ryghvirvler.

Selve operationen
Du bliver opereret i fuld bedøvelse. Du får sprøjtet et sovemiddel ind i kanylen på hånden, og du falder i søvn i løbet af få minutter. Du vil herefter sove smertefrit under operationen.

Der fortages der et snit i huden i midtlinjen. Med et skarpt instrument løftes rygmusklen til side og væk fra ryggen. Torntappen og den bageste del af ryghvirvlen, hvirvlebuen, blotlægges. Vejledt af røntgengennemlysning isættes kraftige titanium skruer i (pedikelskruer) i hvirvelbuen på begge sider gående ned i hvirvellegemet. Kirurgen kan herefter afhængig af behovet fjerne torntappen, hvirvelbuen og det såkaldte gule ledbånd som forbinder ryghvirvlerne bagtil, dette skaber et vindue og bedre plads i rygkanalen til nerverne.

Pladsforholdene bliver gennemgået grundigt med en krog, og rygkanalens indhold skubbes forsigtigt til den ene side. Man kan nu se direkte ind til båndskiven og diskus. Diskusrummet åbnes med spids kniv og hvorefter diskus-materiale udtømmes. Derefter isættes en kile, kasse, i passende størrelse fyldt med knogletransplantat. Afslutningsvis monteres der skinner som forbinder skruerne fra et niveau til det næste. Yderligere knogletransplantat lægges ned på siden af rygsøjlen.
Operationssåret lukkes lagvist først muskelhinden, derefter underhuden og tilslut huden. Tit vil der blive anlagt et sugedræn til blod, som fjernes den næste dag.

Formålet med operationen er at mindske lænde- og eller bensmerter. Efter operationen vil de fleste patienter have betydelig færre symptomer i benene, men en del vil fortsat i nogen grad have rygsmerter.

Ryggen heler i løbet af 9 til 12 måneder, hvor generne gradvist aftager. Omkring 70 – 80 procent af de opererede patienter vil opleve en klar bedring i deres symptomer. Det endelige resultat kan først afgøres efter 1 år. 

 

Læs mere i vores pjecer om rygoperationer

I tilfælde af operation

Indlæggelsestiden efter en operationen varierer fra en til to døgn afhængig af operationstype.

PrivatHospitalet Danmark tilbyder behandling indenfor 27 lægefaglige specialer

Kontakt os

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 39 64 19 49.
Mandag-Torsdag 08:00-17:00, Fredag 08:30-15:00