Ultralydsscanning

De fleste møder ultralydsscanning i forbindelse med graviditeter, men det kan bruges til mange andre formål som f.eks. scanning af nyrer, mave, testikler, hjerte, led og muskler.

PrivatHospitalet Danmark specialister

Ultralydsscanning viser billeder via lydbølger som udsendes fra skanneren og kastes tilbage igen. Dermed returneres forskellige signaler i forhold til hvad de rammer. Ultralydsscanning er helt ufarligt og gør ikke ondt. Der bruges ikke røntgenstråler som ved røntgen og CT scanning.

Ved en ultralydundersøgelse fører den undersøgende læge et ultralydhovede hen over patientens hud ud for, det organ eller, de organer, der skal undersøges.

De tilbagekastede ultralydbølger opfattes af ultralydhovedet og omdannes til billeder, der kan hjælpe lægen til at stille diagnosen.

Det foregår efter samme princip som for eksempel fiskere anvender, når de lokaliserer fiskestimer ved hjælp af ekkolod. Diagnosen stilles medens undersøgelsen foregår, men der tages dog billeder for at dokumentere fundene.

Ultralydundersøgelse er velegnet til påvisning og udelukkelse af sygdomme i organer og bløddele, men er uegnet til undersøgelse af mavesæk og tarme, da disse indeholder luft.

Eksempler på ultralydsscanninger:

  • Maveregionen: Lever, galdeveje, milt, bugspytkirtel, lymfeknuder, urinblære og nyrer
  • Lysken og testiklerne (hos mænd)
  • Skjoldbruskkirtlen
  • Spytkirtlen
  • Vener og bløddele
  • Muskler og led
  • De kvindelige kønsorganer: Livmoder, æggestokke og æggeleder. Denne undersøgelse varetages af en gynækolog

Før ultralydsscanningen

For at få de optimale oversigtsforhold, bedes du møde fastende i mindst fire timer for fast føde og i mindst to timer for tynde væsker (mælkeprodukter regnes for fast føde). Tynde væsker er f.eks. vand, saft, juice uden frugtkød, kaffe og te, dog uden mælk.

Patientinfo

PrivatHospitalet Danmark kontakt os

Kontakt os

Har du spørgsmål er du meget velkommen at ringe til os på tlf. 39 64 19 49
eller sende os en mail.

Send mail

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies